Wil jij golf weer oppakken?

Ben jij één van die golfers die de sport weer wil oppakken? Zijn je clubs uit de schuur gehaald, maar is je NGF-pasje kwijt? Geen paniek, je hebt het niet meer nodig. Wat wel? En wat moet je nog meer weten voor een fijne comeback?

Welke handicap heb je bij je rentree?

Er zijn drie opties op het moment dat je weer wilt beginnen met golf: je handicap staat nog geregistreerd, je handcap stond korter dan een jaar geleden ergens geregistreerd of je handicap stond langer dan een jaar geleden ergens geregistreerd.

1. Heb jij destijds je GVB gehaald en qualifying kaarten gespeeld en ingeleverd? En ben je lid gebleven van een golfclub of staat je handicap in ieder geval ergens geregistreerd (zie kopje ‘NGF-pasje en handicapregistratie’)? Dan vind je je handicap op je digitale NGF-pasje in de app GOLF.NL.

2. Als je het lidmaatschap van je golfclub hebt beëindigd en niet meer lid bent bij een andere club, dan is je handicap ‘bevroren’. Word je binnen één jaar opnieuw lid van een golfclub, dan pakt deze club je handicap en registratie weer op.

3. Als je langer dan één jaar niet lid bent geweest van een club, dan is je handicap verlopen. Je kunt je handicap aanvragen door opnieuw lid te worden bij een (virtuele) club, met je oude NGF-nummer. Heb je dat niet meer, dan kun je het opvragen bij de NGF (mail geboortedatum, voorletters en achternaam naar golf@ngf.nl of bel 030 – 2426370). Vervolgens vraagt je nieuwe club je om één qualifying scorekaart in te leveren en die kaart speel je vanaf de laatste handicap die je had. Uiteraard adviseren wij, vooral na langere tijd, snel meer kaarten in te leveren om een zo juist mogelijke handicap vast te stellen.

Het regelexamen blijft altijd gelden en verloopt nooit!

GVB, handicap 54 en baanpermissie

Heb jij je GVB nog niet gehaald en wil je dat nu gaan doen? Weet dat het GVB vervangen is door ‘handicap 54’. Handicap 54 is de hoogste handicap en het instapniveau waarmee je op bijna alle banen in Nederland mag spelen. Handicap 54 wordt vaak voorafgegaan door het verkrijgen van een baanpermissie, met name voor grotere/langere banen heb je deze permissie nodig. Vraag daarom altijd op de golfbaan waar je wilt spelen, wat je nodig hebt.

Je kunt je handicap 54 halen bij de meeste golfclubs. Gemiddeld staan hier tien lessen voor gepland. Ook het golfregelexamen is onderdeel van het behalen van handicap 54. De golfregels leer je via regellessen op de golfclub, of zelf uit een boek of online. Naast de tien lessen wordt het aangeraden minstens dertig uur zelf te oefenen. De handicap-54-lessen worden altijd afgesloten met het spelen van een ‘qualifying’ kaart. Hiermee behaal je je handicap 54, of misschien wel lager!

NGF-pasje en handicapregistratie

In 2021 krijgen golfers alleen nog maar een duurzame digitale NGF-pas met daarop ook een Golf Service Nummer. Het Golf Service Nummer is een uniek persoonsgebonden nummer. Jouw handicap, scores en andere historistische data worden opgeslagen onder het GSN-nummer. Iedere golfer heeft één GSN-nummer en daarnaast per golfclub één NGF-nummer. Dus: als je lid bent van één golfclub, dan heb je één NGF-nummer. Als je lid bent van twee clubs, dan heb je twee NGF-nummers.

Je krijgt alleen een NGF-pasje als je handicap geregistreerd is bij een golfclub. Dit kan op drie manieren.

1. Als je lid bent van een club met een golfbaan, wordt daar automatisch ook je handicap geregistreerd.

2. Je kunt er ook voor kiezen alleen een handicapregistratielidmaatschap af te sluiten bij een club. Je krijgt dan geen speelrecht, maar soms wel korting op greenfees of uitnodigingen voor toernooien. Zo’n registratielidmaatschap wordt tegenwoordig door veel golfclubs aangeboden.

3. Ten slotte kun je lid worden van – en je handicap laten registeren bij – een virtuele golfclub die is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie. Bij zo’n virtuele club betaal je een lidmaatschapsbedrag per jaar en krijg je ook vaak korting op greenfees van golfbanen in de buurt, en bijvoorbeeld op golfsets en trolleys. Voorbeelden zijn ANWB Golf en GVN.

Als je op meerdere clubs lid bent, dan kies je zelf op welke van deze clubs je je handicap laat registreren. Dit is je ‘homecourse’.

Dit artikel is een ingezonden bericht. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van Golf in de Regio.

Bron: GOLF.nl